Blogi
Hea uni ja tervis: hea une kasu kehale
Hea ja sügav uni on kõigi hea tervise ja heaolu võti. See on keha loomulik seisund, mille käigus toimub kudede taastumine ja kõigi elutähtsate süsteemide taastamine. Väga sageli me aga ei mõtle sellele, miks tervislikul unel nii suur tähtsus on ja millised tagajärjed võivad selle puudumisel tekkida?  
Uni vastutab mitmete meie kehas toimuvate protsesside eest: 
  1. Kudede regenereerimine ja ainevahetus.

    Une ajal rakud kasvavad ja taastuvad, samuti hormoonide ja valkude süntees, mis on vajalikud tervete lihaste, naha, luude säilitamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Tervisliku une pideva puudumisega on glükoosi ainevahetus häiritud, rakkude ja ainete regenereerimine aeglustub või peatub üldse, mis suurendab oluliselt ainevahetusprotsesside aeglustumise ning erinevate infektsioonide ja haiguste tekke riski. Ainevahetuse halvenemine põhjustab söögiisu suurenemist, rasvumist ja isegi diabeeti.Lisaks suurendab ebakvaliteetne uni stressihormoonide tootmist, mis tõstavad vererõhku ja mõjutavad negatiivselt südame-veresoonkonna süsteemi seisundit.

  2. Immunsuse taastamine.

    Tervislik uni avaldab positiivset mõju immuunsüsteemi tugevdamisele ja aitab reguleerida põletikke kehas. Toimub immuunrakkude aktiveerumine ning aktiivsuse tõus, mis võitlevad infektsioonidega ja vähendavad põletiku taset kehas. Ebakvaliteetne uni, eriti pika aja jooksul, mõjutab negatiivselt tervist ning põhjustab nii füüsilisi kui ka psühholoogilisi probleeme.

  3. Aju puhastamine ja jääkainete eemaldamine.

    Just öörahu ajal puhastatakse aju kõigist päeva jooksul kogunenud mürkidest. Samuti, kui keha ei puhka piisavalt, toob see kaasa emotsionaalse tasakaalutuse ja hommikul tunneb inimene end endiselt väsinuna ja äärmiselt ärrituvana.

  4. Informatsiooni töötlemine ja säilitamine.

    Hea ja sügav uni mängib inimese vaimses tervises olulist rolli. Une ajal töödeldakse päeva jooksul saadud infot ja salvestatakse pikaajalisse mällu. Lisaks sellele, toimub närvisidemete tugevnemine, mis parandab kognitiivseid funktsioone, nagu tähelepanu ja mõtlemine. Unepuudus võib põhjustada mälu ja keskendumisvõime halvenemist. Saadud teavet ei töödelda korralikult ja selle salvestamise protsess katkeb.


Unekvaliteedi parandamine aitab vabaneda kroonilise väsimuse sündroomist, parandada meeleolu, töökust ja keha üldist seisundit:

  • Tehke regulaarselt trenni.
    Füüsiline aktiivsus parandab ainevahetust ja rakkude regenereerimist, vähendab stressitaset ja parandab üldist unekvaliteeti. Kuid, ei tohiks te sportida vahetult enne magamaminekut, vastasel juhul ei jõua keha lõõgastuda.
  • Piirake elektrooniliste vidinate ees veedetud aega.
    Eksperdid soovitavad vältida elektrooniliste vidinate kasutamist vähemalt tund enne magamaminekut. Elektroonilised seadmed ei lase kehal täielikult lõõgastuda ja see on pidevalt erutusseisundis.
  • Pidage unegraafikust kinni.
    Minge magama ja ärgake üles samal ajal ning une regulaarsus suunab keha õigele rütmile.
  • Kasutage „nutikas uni“ trendi võimalused ära.
    Une jälgimise rakendused aitavad teil jälgida aktiivsust ja unefaase kogu öö jooksul, jälgida pulssi ja isegi anda teile isikupärastatud nõuandeid unekvaliteedi parandamiseks. Tulemuseks on parem uni.
  • Jälgige toidu tarbimist ja vähendage alkoholi, kofeiini ja nikotiini tarbimist.
    Kõik halvad harjumused mõjutavad negatiivselt mitte ainult füüsilist tervist, vaid süvendavad ka unetust ja soodustavad rahutut und. Ülesöömisel on sarnane mõju ja see võib põhjustada tõsisemaid probleeme ja häireid seedetrakti töös, mistõttu tuleks mõni tund enne magamaminekut söömisest loobuda.
Unekvaliteedi parandamise protsessi kallal töötamine ei sõltu aga ainult voodis veedetud tundide arvust, vaid ka elustiilist ja isegi asjadest, mis meid ümbritsevad. Tervislik uni ja täiuslik „unekapsel“ ei tähenda ainult õige madratsi või voodi valimist, vaid ka palju muud, mis loovad magamistoas soodsad tingimused:
  • Vooditarvikud: padi, voodipesu, tekk või kaitsekate peavad hoidma mugavat temperatuuri ning vastama anatoomilistele ja sensoorsetele vajadustele.
  • Magamistoa niiskustaset ja lõhnu saab reguleerida väikese aroomihajuti ja tilga eeterliku õliga. Heaks puhkuseks sobivad mündi või lavendli rahustavad lõhnad ning hoiduda tuleks karmidest ja suhkrutest lõhnadest, mis ei lase ajul lõõgastuda.
  • Valgustus peaks olema mõõdukas ja mitte tekitama ebamugavust. Hea ja sügav uni on võimalik vaid pimedas toas, seega tasub magamistuppa valida kardinad, mis ei lase sisse päikese- ja kuu valgust. Samuti mõjutab mis tahes ekraanilt või teleekraanilt tulev kiirgus ööpäevaseid rütme negatiivselt.
Seotud tooted

-15%

Madrats

1332 €

1132 €

-25%

Tekk

199 €

149 €

-30%

Aroomilamp

159 €

111 €

-10%

Padi

99 €

89 €

Фамилия
Sinu
kingitus
Proovige oma õnne ja saate ostult allahindlust

*Soodustus kehtib 24 tundi

Palju õnne, olete võitnud